Prekid isporuke tople vode korisnicima toplane Gornja Vežica zbog završnih radova na modernizaciji sustava

Od ponedjeljka 9. listopada u 9:00 sati, do četvrtka 12. listopada 2023. godine u 20:00 sati, u toplani Gornja Vežica izvodit će se završni radovi na spajanju novoinstalirane opreme. Stoga će u navedenom razdoblju korisnicima priključenima na toplanu biti obustavljena isporuka tople vode.

Završni montažni radovi predstavljaju posljednju etapu u modernizaciji toplane Gornja Vežica koja će, nakon završetka projekta izgradnje spojnih toplovoda, postati glavna toplana toplinskog sustava „Istok“ s povezanim sustavima Vojak i Donja Vežica.

Radovi u toplani uključuju demontažu dijela postojeće opreme, ugradnju dva visokoučinkovita kogeneracijska motora ukupne snage 2,64 MW toplinske energije, odnosno 2,41 MW električne energije, frekventno upravljane distribucijske pumpe, ugradnju toplinskih spremnika ukupnog kapaciteta od 400 m³ tople vode, te solarnih panela za grijanje vode energijom Sunca. Toplana će biti automatski upravljana i daljinski nadzirana.

Projekt „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ provodi se u sklopu ITU mehanizma Urbane aglomeracije Rijeka, vrijednog 14.900.920,62 EUR, od čega se najveći udio u iznosu 11.134.608,51 EUR financira iz sredstava Europske Unije. Realizacija ovog kompleksnog projekta započela je 2021. godine, a sada ulazi u završnu fazu.

Građane molimo za strpljenje i razumijevanje tijekom ovog značajnog koraka prema suvremenom i efikasnom energetskom sustavu s brojnim pozitivnim učincima za korisnike i okoliš.