Probni rad cjelodnevnog režima rada toplane u naselju Zamet

Obavještavamo korisnike toplinske energije da će od 20. prosinca 2017. godine toplana Zamet, a paralelno i objekti priključeni na sustav distribucije toplinske energije u naselju Zamet, krenuti s probnim radom 24-satnog režima rada toplane.

Novim režimom bit će obuhvaćene sljedeće podstanice, odnosno objekti na adresama:

  •  Petra Jurčića 4, 6,
  • Braće Cetina 2, 4,
  • Braće Fućak 4, 5A,
  • Ante Pilepića 1,
  • Bože Vidasa 7,
  • Ivana Lenca 28.

Probni rad novog režima trajat će do kraja mjeseca veljače 2018. godine, a po njegovu završetku provest će se usporedba potrošnje u prosincu 2016. te siječnju i veljači 2017. godine, temeljene na radu u dnevnom režimu (16 sati), i one ostvarene u prosincu 2017. te siječnju i veljači 2018. godine, tijekom 24-satnog režima rada toplane.

Odluka o probnom radu u novom režimu grijanja donesena je s ciljem što bolje iskoristivosti sustava i na temelju prethodnih iskustava na toplanama Vojak i Gornja Vežica, kada je provedeni testni period pokazao uštedu goriva od 5 do 8%. Rezultati probnog rada toplane u novom režimu detaljno će se analizirati te će se, ukoliko pokažu dugoročnu isplativost takvoga rada, procijeniti potreba i mogućnost njegova stalnog uvođenja. Probni rad će također poslužiti za provjeru projektnih parametara za novu plinsku kotlovnicu, a ovakav način rada temeljni je preduvjet svih budućih poboljšanja, racionalizacije, automatizacije, smanjenja CO2 i potrošnje goriva te u konačnici prelaska na zapadnoeuropski standard grijanja.

Svaka zgrada može odabrati jednu od nekoliko varijanti:

  1. Iskoristiti prednost noćnog nisko-temperaturnog režima grijanja stanova (npr. 15-16°C) uz podešavanje automatske regulacije u podstanicama (alternativno kroz individualno podešavanje radijatora u stanovima) –  preporuka Energa.
  2. Zadržati sadašnji sustav grijanja od 6:00 do 22:00 podešavanjem podstanica na način da isključe pumpe u navedeno vrijeme.
  3. Produžiti period grijanja na način da podstanice u zgradi uključe odnosno isključe pumpe u nekom drugom željenom terminu npr. od 5:00 do 24:00.

Molimo cijenjene korisnike toplinske energije na području naselja Zamet da nam se obrate ukoliko imaju bilo kakvih nejasnoća u vezi rada podstanica u navedenim objektima te da obavijeste svoje ovlaštene servisere unutarnjih instalacija centralnog grijanja da prema potrebi obave podešavanja parametara rada regulacijskih ventila unutar podstanica.

Podsjećamo, svi sustavi grijanja u gradu Rijeci koncipirani su s dva odvojena kruga vode, pri čemu je primarni krug u vlasništvu Energa, a sekundarni krug u vlasništvu zgrade. Svaka zgrada može, uz pomoć adekvatnog podešavanja svoje podstanice, u potpunosti upravljati prijenosom toplinske energije iz primarnog kruga na sekundarni prema jednom od tri predložena načina, odnosno, zgrade koje ne žele koristiti prednosti noćnog grijanja mogu se preko podstanice isključiti u 22 sata, kao i do sada.

S obzirom na to da se svaka zgrada može pojedinačno isključiti u željeno vrijeme, prelazak na 24-satni režim rada toplana ne mora imati nikakav utjecaj na zgrade.

Za sve dodatne informacije o probnom radu novog 24-satnog režima rada toplane na Zametu možete nam se obratiti pismenim putem na adresu Energo d.o.o., Dolac 14/I, 51000 Rijeka, elektroničkom poštom na info@energo.hr ili telefonom na broj 0800 353 040.