Cjelodnevni režim rada toplane u naselju Vojak

Obavještavamo korisnike da će s krajem veljače 2017. godine toplana Vojak, a paralelno i objekti priključeni na sustav distribucije toplinske energije u naselju Vojak, krenuti s 24-satnim režimom rada toplane sve do okončanja ogrjevne sezone 2016/2017.

Novim režimom bit će obuhvaćene sljedeće podstanice, odnosno objekti na adresama:

 • Drage Šćitara kbr. 1, 2, 3, 5, 13-15-17, 20, 22-24-26,
 • Nike Katunara kbr. 4, 6, 12, 13,
 • Slavka Krautzeka kbr. 46, 66BCD, 84AB, 92ABC,
 • Marohnićeva kbr. 4, 5A, 14-16-18,
 • Dječji vrtić „Đurđica“,
 • Osnovna škola „Trsat“,
 • Osnovna škola „Vladimir Gortan“
 • Dvorana Mladosti,
 • Sveučilište u Rijeci – područje sveučilišnog Kampusa,
 • Studentski centar Rijeka – studentski paviljoni i prehrana,
 • privatni objekti spojeni na sustav distribucije u ulicama Linićeva, Vrtlarski put i Šenoina.

Novi režim rada započet će s provedbom 27. veljače 2017. godine, trajat će do kraja ogrjevne sezone 2016/2017, a po njegovu završetku provest će se analiza potrošnje temeljene na radu u dnevnom režimu (16 sati), i one ostvarene tijekom 24-satnog režima rada toplane.

Odluka o radu u novom režimu grijanja donesena je s ciljem što bolje iskoristivosti sustava i na temelju prethodnih iskustava na toplanama Vojak i PO 48 (Turnić), kada je provedeni testni period pokazao uštedu goriva od 10 – 13%. Rezultati rada toplane u novom režimu detaljno će se analizirati te će se, ukoliko pokažu dugoročnu isplativost takvoga rada, procijeniti potreba i mogućnost njegova stalnog uvođenja za cijeli toplinski sustav u gradu Rijeci.

Svaka zgrada može odabrati jednu od nekoliko varijanti:

 1. Iskoristiti benefit noćnog nisko-temperaturnog režima grijanja stanova (npr. 15-16°C) uz podešavanje automatske regulacije u podstanicama (alternativno kroz individualno podešavanje radijatora u stanovima) –  preporuka Energa.
 2. Zadržati sadašnji sustav grijanja od 6:00-22:00 podešavanjem podstanica na način da isključe pumpe u navedeno vrijeme.
 3. Produžiti period grijanja na način da podstanice u zgradi uključe odnosno isključe pumpe u nekom drugom željenom terminu npr. 5:00-24:00.
 4. Ugraditi napredni regulator i pripadajući komunikacijski modul za daljinsko upravljanje i nadzor rada podstanice iz Energovog centra objedinjenog upravljanja toplinskim stanicama i podstanicama. Time bi se također omogućio nisko-temperaturni noćni režim grijanja stanova (npr. 15-16°C).

Svakako preporučujemo odabir varijanti pod brojevima 1. ili 4., s time da je za varijantu 4. uputno pričekati potvrdu uspostave trajnog režima rada u 24-satnom modelu.

Napominjemo da korisnici na kraku 4 toplane Vojak, odnosno korisnici u privatnim objektima u ulicama Linićeva, Vrtlarski put i Šenoina, kao i objekti u ulici S. Krautzeka 46, Dvorana Mladosti i Osnovna škola „Trsat“, neće imati mogućnost noćnog grijanja iz razloga što će se navedeni krak toplane zatvarati preko noći zbog velikih gubitaka u distribuciji i općeg lošeg stanja mreže. Vrijeme otvaranja i zatvaranja kraka 4 odredit će se testiranjem.

Molimo cijenjene korisnike toplinske energije na području naselja Vojak da nam se obrate ukoliko imaju bilo kakvih nejasnoća u vezi rada podstanica u navedenim objektima te da obavijeste svoje ovlaštene servisere unutarnjih instalacija centralnog grijanja da prema potrebi obave podešavanja parametara rada regulacijskih ventila unutar podstanica.

Za sve dodatne informacije o novom 24-satnom režimu rada toplane na Vojaku možete nam se obratiti pisanim putem na adresu Energo d.o.o., Dolac 14/I, 51000 Rijeka, elektroničkom poštom na info@energo.hr ili telefonom na broj 0800 353 040.