Naknadna zaduženja toplinske energije za šestomjesečno razdoblje

Ovih dana su na kućne adrese naših korisnika počela pristizati naknadna zaduženja za toplinsku energiju za period od 01. listopada 2023. godine do 31. ožujka 2024. godine.

Naime, zbog tehničke pogreške pri obračunu Iznosa razlike sukladno Uredbi Vlade RH za isporučenu toplinsku energiju (dio za koji se umanjuje ukupan redovni račun za isporučenu toplinsku energiju) na obračunima za isporučenu TE za navedene mjesece, stavka Iznos razlike sukladno Uredbi Vlade RH nije obračunata po odgovarajućoj jediničnoj cijeni. Navedeno se odnosi na korisnike centralnih toplinskih sustava Gornja Vežica i Vojak te na sve korisnike na zatvorenim toplinskim sustavima Zamet, Kozala, Škurinje, Malonji, Krnjevo, Podmurvice, Srdoči, PO-48 (Turnić) i Donja Vežica. Ovo naknadno zaduženje predstavlja razliku između već obračunatih iznosa i stvarno odobrenih iznosa razlike sukladno odlukama Vlade RH, propisanih za svaku vrstu toplinskog sustava zasebno.

Dakle, obračunato umanjenje (koje ovisi o količini utrošenih kWh u redovnim obračunima) je zbog tehničke pogreške računato u većem iznosu nego što je trebalo biti. Zbog toga su korisnicima redovni računi umanjeni u većem iznosu nego što su trebali biti iz čega proizlazi i ova razlika, odnosno naknadno zaduženje.

Primjer: CTS Gornja Vežica

→ korisnicima je za 1000 utrošenih kWh ukupan račun umanjen za 1000*0,0280 €/kWh =28€, a prema ispravnom obračunu, račun je trebao biti umanjen za 1000kWh*0,0229 €/kWh = 22,9 €.

Razlika koju korisnik treba platiti po naknadnom zaduženju je 28 – 22,9 = 5,1 €.

Napominjemo, Iznos razlike sukladno uredbi Vlade RH (iznos za koji se umanjuje račun sukladno utrošenim kWh) različit je za pojedine toplinske sustave – CTS Vojak, CTS Gornja Vežica te ZTS sustavi.

Ispričavamo se svim našim korisnicima i ujedno se zahvaljujemo na razumijevanju.