Obavijest obračuna za listopad 2022. godine – korisnici toplinske energije

Nastavno na događanja vezana uz poremećaj cijena energenata na tržištima, te sukladno odluci Vlade RH o zamrzavanju cijena isporučene toplinske energije, na računima za objedinjenu naplatu troškova stanovanja koji ovih dana stižu na adrese korisnika, neće biti obračunata isporučena toplinska energija za pripremu potrošne tople vode tijekom mjeseca listopada 2022. godine. Također, s obzirom da je sezona grijanja započela u studenom, utrošene energije za zagrijavanje prostora u listopadu nije bilo.

Naime, zbog kasnog donošenja odluka i zaprimanja informacija od strane HERA-e kao i nadležnog ministarstva, nismo bili u mogućnosti, uz podršku informatičke službe za održavanje sustava naplate kako samog Energa, tako i tvrtke Ri-Stan, implementirati sve traženo i potrebno u Obračun za isporučenu toplinsku energiju, koji dolazi kao prilog računima Ri-Stana, kao niti u same račune za krajnje korisnike.

Zbog odluke Vlade RH da se krajnja cijena isporučene toplinske energije ne mijenja za korisnike u odnosu na krajnju cijenu u prošloj ogrjevnoj sezoni, a s druge strane zbog porasta cijena energenata koji se koriste u Energovim toplanama za proizvodnju toplinske energije, Vlada RH je uvela naknadu razlike krajnje jedinične cijene svim distributerima kao protutežu povećanju cijene proizvodnje isporučene toplinske energije. Iako korisnicima krajnja cijena za isporučenu toplinsku energiju ostaje nepromijenjena, dužni smo na Obračunima prikazati nove cijene isporučene energije kao i koliko iznosi naknada razlike krajnje jedinične cijene, koja se odnosi na dio cijene koji nam se vraća kao subvencija.

Po završetku naknadnog Obračuna za isporučenu toplinsku energiju, korisnici će isti dobiti na svoje kućne adrese u drugoj polovici studenog 2022. godine.

Napominjemo da se radi o izdvojenom slučaju za listopad 2022. godine, te da će na računu troškova stanovanja za studeni 2022. godine, sve stavke biti objedinjene, te da naknadnih računa i obračuna neće biti.

Zahvaljujemo korisnicima na razumijevanju.