Završetak glavnih strojarskih radova na obnovi sustava distribucije toplinske energije u naselju Srdoči

U utorak, 21. studenog 2017. godine završeni su glavni strojarski radovi na obnovi sustava distribucije toplinske energije u naselju Srdoči te su svi objekti obuhvaćeni radovima priključeni na obnovljeni toplovod.

Podsjećamo, radovi na Srdočima nastavak su investicijskog ciklusa obnove sustava distribucije toplinske energije u gradu Rijeci koji je započeo obnovom toplovoda u naselju Vojak 2015. godine, a provodi se uz pomoć zajma Europske banke za obnovu i razvoj.

Glavni izvođač radova, odabran putem postupka javne nabave u skladu s regulacijama Europske banke za obnovu i razvoj je talijanska tvrtka Amarc DHP srl, a podizvođač građevinskih radova tvrtka Kvarner Graditeljstvo d.o.o.

Radovi na zamjeni oko 200 metara toplovoda započeli su 16. listopada 2017. godine, a zaključno s 21. studenim, sukladno planu i predviđenoj dinamici radova, završeni su glavni strojarski radovi na obnovi te su objekti priključeni na novi toplovod. Radi se o objektima u Ulici Gustava Krkleca, kbr. 8, 10, 12, 14 i 16.

Nakon izvođenja pripremnih radova na gradilištu – iskolčenja trase i otvaranja energetskih kanala, pristupilo se zavarivanju sekcija novih cijevi izvan energetskih kanala te rendgenskom snimanju svakog individualnog vara s ciljem utvrđivanja njegove kvalitete. Nakon rezanja i vađenja starih čeličnih cijevi iz kanala, kanali su očišćeni, postavljena je posteljica te su u kanale postavljene nove, predizolirane twin-pipe cijevi.

Twin-pipe cijevi (dvije čelične cijevi u jednoj izolaciji od poliuretanske pjene) smanjuju gubitke toplinske energije na manje od 10%, a time i emisiju CO2 radi ušteda u potrošnji goriva. Nova tehnologija izrade cijevi omogućuje da se putem ugrađenog detektora vlage otkriju i lociraju eventualna propuštanja, što smanjuje troškove održavanja, ubrzava popravak cijevi te znatno smanjuje gubitke vode.

Tijekom trajanja radova na obnovi, s obzirom na početak sezone grijanja, za korisnike objekata obuhvaćenih radovima osigurano je zagrijavanje putem mobilne kotlovnice potpuno opremljene svim uređajima i opremom za nezavisan rad postrojenja.

Nakon uspješno izvršenog priključenja objekata i osiguravanja opskrbe toplinskom energijom  za krajnje korisnike, nastavljaju se radovi na sanaciji cijevi od glavnog toplovoda od podstanica, postavljanju zdenaca i cijevi za DTK mrežu te konačno na  zatrpavanju i sanaciji iskopa.

Projekt u sklopu kojega su obnovljeni sustavi distribucije toplinske energije na Vojaku i Srdočima nastavit će se zamjenom toplovoda na toplanama PO-48, Podmurvice, Kozala i Škurinje. Radi se o sveukupno 2,5 km toplovoda, a projekt je financiran kreditom Europske banke za obnovu i razvoj.